Rendszeres olvasók

2012. május 13., vasárnap

Medvehagyma / Ramsons

Szokás szerint kései tudósítás következik! :)
A medvehagymaszezon elcsábított minket is egy kis kirándulásra még márciusban. Tavalyelőtt Zalában szedtünk medvehagymát, idén nem mentünk olyan messze. Héreg tökéletes kiinduló- és érkezési pontnak ígérkezett.
A temető melletti parkolóból indultunk, ahol egyből meglepetés várt minket:

We had a little excursion in March to Héreg where we were looking for ramsons. A small surprise awaited for us at the end of the village, next to the cemetery what was our starting point. Twelve old women-shaped figures were waiting for us, six facing the forest, other six facing the village. Models of people living in the village have been created by sculptor Peter Menasági and his wife. The installation expresses the transcendental force of the forest, while the twelve figures represent the completeness and the Cycle.


 A rőzseszedő nénikről bővebben ITT olvashattok.

Az idő ugyan nagyon szeles volt, de az erdőben ebből szerencsére keveset éreztünk. Persze hideg volt, úgyhogy nagyon örültünk, mikor a hegy napos oldalára értünk.

The weather was quite windy till we get around the mountain.

A mangalica családot ITT láttuk. Az ugyan nem látszik a fényképeken, de a mangalicák a kerítésen keresztül ki tudnak járni, és csemegézhetnek az ott lévő medvehagymából. Ottjártunkkor is ezt tették. Volt horror is: egy kirándulócsoport kutyával táborozott épp ott, a mangalicamama és -papa pedig nekiugrott a kutyának. Hiába, mindenki védi a csemetéit. :)

We have found a mangalitza (pigs) family browsing the ramsons next to Castle Serédi. They were attacking fellow hikers' dog when we get there. Never even try to harvest ramsons on mangalitza territory!


Összesen 15 km-t mentünk, kellemesen kifáradtunk a végére! :)
A kirándulásról további fényképeket ITT láthattok, Tamás örökítette meg az utat.


Photoshots taken during the trip by Tamás can be found here.

Zsangyal & Tamás

3 megjegyzés:

 1. Köszönjük a kései tudósítást. Esetleg még ki lehetett volna egészíteni egy térképpel, hogy azok is tudják, hol voltatok, akik nem itt élnek, valamint egy átfogó ismertetéssel a mangalicáról mint őshonos magyar fajtáról. Mindezt természetesen angolul. :D
  Na jó, viccet félretéve, köszi az angolt - jó ötlet. :)

  VálaszTörlés
 2. Megelégszem a négyessel is, tanárnő... ;)

  VálaszTörlés
 3. nem is tudtam, hogy a mangalicák ilyen vérszomjas disznók!

  VálaszTörlés