Rendszeres olvasók

2011. november 20., vasárnap

Vörös-tó és Jósvafő

Hanyag vagyok, ezért az idei kirándulások nagy részéről nem írtam egy sort sem. De a most szombatot kivételesen van időm és energiám megörökíteni.
A Vörös-tótól indultunk, a Baradla-barlangon keresztül Jósvafő felé. A barlangról, illetve az Aggteleki Nemzeti Park többi barlangjáról ITT találhatók információk.
A kinti nulla fok körüli hőmérséklethez képest odalenn kellemes, 10 fok körüli hőmérséklet volt. A barlang elején   tüneményes denevérekkel lehet találkozni, bátrabbak egész közelről nézegethetik őket! Oda járnak telelni, a felszín felől (számukra) kényelmes járatokon keresztül jutnak be. Fontos, hogy megérinteni őket, vakuval fényképezni SZIGORÚAN TILOS!
A túravezető a denevérek után megemlíti, hogy a barlangban a cseppkövekhez sem szabad hozzányúlni, a kezünkön lévő zsírréteg ugyanis megakadályozhatja a további kőképződés. Ennek ellenére volt olyan látogató, aki "csak egy kicsit" hozzányúlkált a kövekhez. Sosem fogom megérteni, miért nem képesek az emberek felfogni a hozzáértő (jelent esetben túravezető) szavait.
A barlangban próbáltam fényképezni, de Tamás sokkal inkább ért ehhez, ezért az ő fényképeit linkelem IDE.



A túra körülbelül másfél órás, van egy rész, ahol a vezető lekapcsolja a világítást, így megtapasztalhatjuk, milyen az igazi sötét, amihez a szem már nem képes alkalmazkodni, tehát egy óra múltán sem fogunk semmit sem látni. Hihetetlen, azt kell mondjam!
Tehát megérkeztünk Jósvafőre. Picike település, egyike annak a sok-sok falunak, községnek, amelyek kezdenek elnéptelenedni. Ami, ha racionálisan nézzük, nem csoda: munka helyben nem nagyon van, közlekedés napi 1 buszjárat. Tehát ha nincs autód, akkor annyi...
Ha valaki szeretne egy kis helytörténetet hallgatni, az utazás tervezésekor vegye fel Berecz Bélával a kapcsolatot (Jósvafő honlapján az elérhetőség). Kellemes, három órás barangolás volt a vele töltött idő. Ezalatt sokmindent megtudtunk az itt összetalálkozó patakokról, a karszt vízvisszatartó tulajdonságairól, az egykor működő vízimalmokról, a református templomról. Nagy tudású ember, aki képes is átadni ezt a tudást. Utólag is köszönjük neki a vezetést!
Útba ejtettük a hucul lovakat is (legalábbis a településen élő példányokat). Árpád nevezetűt meg is kínáltam egy almával, nagyon díjazta! :)
Jósvafőn többen is foglalkoznak turizmussal, szálláshelyek bérelhetők!

4 megjegyzés:

  1. jó kis kirándulás lehetett! de jó megint olvasni téged! ritkán írsz :(

    VálaszTörlés
  2. Hola! Qué impresionante!!!! miro tu blog y me parece tan extraño y lindo a la vez ...
    Me encantaría conocer más !!!
    Un abrazo
    Carina

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. ¡Bienvenida en nuestro blog! :)

    VálaszTörlés